כשרוכשים רכב חדש, אחד הדברים הראשונים שהרוכשים נדרשים לשים לב אליו הוא נושא המיגון לרכב. למעשה, מחירי הביטוח עבור רכבים חשמליים, כמו גם עבור כל סוג אחר של רכבים, מושפעים במידה רבה מקיומם או מהיעדרם של אמצעי מיגון שונים. לפני הרכישה של פוליסת הביטוח, נדרשים בדרך כלל בעלי רכבים להתקין אמצעים כאלה. זאת, אחרי שהרכב נבדק והתבררו צרכיו הבטיחותיים.
לצורך בדיקת המיגון לרכב הראל, או כל חברת ביטוח אחרת, מפנה את בעל הרכב למומחים המתאימים בתחום עבור התקנת אמצעי המיגון הנדרשים. מהן מערכות מיגון לרכב? מה ההשפעה של מערכות המיגון על עלות ביטוח הרכב? מהי בדיקת מיגון, איך היא מתבצעת ועל מה היא משפיעה? האם משתלם להתקין מערכות מיגון לרכב? השאלות הללו עומדות במרכז המאמר שלפניכם. אם יש לכם רכב משנתון מתקדם, או רכב יקר במיוחד, כדאי לכם לקרוא את המאמר הזה.
מהן מערכות מיגון לרכב?
מערכות מיגון לרכב הן כלל המערכות שאמורות להגן על הרכב מפני גניבה, או לכל הפחות לעכב את הגנבים. בנוסף, קיימות מערכות למיגון רכבים שמאפשרות לאתר את הרכב אחרי שנגנב, בין אם הרכב עדיין בנסיעה ובין אם הגיע ליעד כזה או אחר ועצר שם.
להלן רשימה של אמצעי מיגון אפשריים לרכב שעשויה להיות להם השפעה על עלויות הביטוח לרכב – הן ביטוח החובה והן הביטוח המקיף לרכב:
- מערכת אזעקה לרכב: מערכות אזעקה לרכב הן אמצעי המיגון הוותיק והמוכר מכולם. עד לפני כעשור, או מעט פחות, כל כלי רכב היה אמור להיות ממוגן באמצעי זה. ואולם התפתחות של טכנולוגיות חדשות הפכו את מערכת האזעקה הזו לדי מיותרת. רק רכבים יקרים במיוחד נדרשים על ידי חברות הביטוח להיות ממוגנים באמצעות אזעקה על מנת שתופק עבורם פוליסת ביטוח.
- מנעולי הגה: מנעול הגה הוא מערכת הגנה שאמורה למנוע מגנב הרכב לסובב את ההגה. מדובר באמצעי מאסיבי, ודי קשה לשימוש. עם זאת, למרות המראה המאסיבי שלו הנעילה לו די פשוטה, עד כדי כך שאפילו גנב עם ניסיון דל יחסית יכול לפתוח אותו. כיום, מי שמשתמש במנעול הגה, עושה זאת רק על מנת להאט את הגנב ולא באמת במטרה למנוע את הגניבה.
- עלוקה להשבתת מנוע הרכב: עלוקה לרכב היא אמצעי הגנה ותיק, זול יחסית ויעיל הרבה יותר ממה שנהוג לחשוב. המכשיר מוצמד למערכות הרכב ומוסתר היטב במקומות קשים לגילוי. כשהנהג נכנס לרכב, הוא אמור להקליד קוד שימנע את הפעלת העלוקה ויאפשר לרכב להתניע ולנוע בחופשיות. ואולם הקלדת קוד שגוי לעלוקה תנתק את המנוע ממקורות הזרם החשמלי, ובכך תשבית למעשה את המנוע. עם זאת, גנבים מומחים יודעים לחפש את העלוקה במקומות המחבוא האפשריים ולנטרל אותה יחסית במהירות. ועדיין, כתוספת לכלל מערכות ההגנה, העלוקה היא בהחלט אמצעי יעיל.
- מערכת מיגון אימובילייזר: האימובילייזר, או בשמו העברי משבת מנוע, הינו התקן ביטחון אלקטרוני המותקן ברכבים. לפני התנעת הרכב, על המשתמש להכניס מפתח ייעודי או להשתמש בקוד מוסכם מראש. בהיעדר אמצעי הבטיחות, ישבית האימובילייזר את המנוע ולא יאפשר לרכב לנוע.
- מערכת מיגון עם קודן: למעשה, מדובר במערכת שהיא במידה רבה מערכת משלימה לאימובילייזר. זאת, כמובן, אם בעל הרכב החליט לעשות שימוש בקוד לנטרול האימובילייזר לפני התנעת הרכב. המערכת מאפשרת התנעת הרכב אך ורק כשיש שילוב בין הכנסת המפתח הנכון למערכת ההתנעה יחד עם הקלדת הקוד המתאים בקודן.
- מערכת לאיתור הרכב: מערכת לאיתור הרכב מאפשרת לאתר את הרכב אם עולה חשד שהוא נגנב. המערכת עוקבת אחרי הרכב ומסייעת בחלק ניכר מהמקרים לאתר אותו במהירות יחסית. החברה המובילה בנושא זה היא איתורן. ואולם בעת ההתקנה מבצעים המומחים של איתוראן בדיקת מיגון וממליצים על מערכות מיגון נוספות במידת הצורך.
כל בעל רכב חייב לבצע לפני רכישת ביטוח למשאית או לכלי רכב חדש או יוקרתי, בדיקת מיגון והתאמה של מערכת המיגון המתאימה לרכב שלו. במקרה של רכבים חדשים או יקרים במיוחד, חברת הביטוח לא תבטח את הרכב בלי מערכת כזאת. לחילופין, הפרמיה עלולה להיות כה גבוהה, עד שהתקנת המערכת תהיה עדיפה.
מה ההשפעה של מערכות המיגון על עלות ביטוח הרכב?
ישנם גורמים רבים המשפיעים על מחיר הביטוח לרכב. עם הגורמים כאמור ניתן למנות את גיל הנהג הצעיר ביותר והוותק של הנהג החדש ביותר. כמו כן, גם העבר הביטוחי שלכם ישפיע, קרוב לוודאי, על עלות ביטוח החובה והמקיף לרכב.
אבל יש גורם נוסף המשפיע על המחיר, והוא רמת המיגון לרכב. ככלל, היעדר מערכת מיגון לרכב עלולה לגרום, וקרוב לוודאי אכן גורמת, לעלייה תלולה במחיר הביטוח, כפי שהוזכר לעיל. מדובר בעלייה שעלולה להגיע לכדי יותר מחמישים אחוז ואף יותר, במקרה של רכבים יקרים במיוחד פופולאריים או כאלה שידוע שהם חביבים במיוחד על גנבי הרכב. מערכות כמו איתורן בהחלט משפיעות לטובה על מחיר הביטוח. ההשפעה כה דרסטית, עד ששווה לשקול התקנה של מערכת איתוראן ברכב עם רכישתו. גם התקנה של אימובילייזר, קודן או עלוקה, עשויה להפחית את הפרמיה של הביטוח.
ואולם יש אמצעי מיגון שאף שיש להם השפעה, הם ידועים כפחות יעילים ואינם משפיעים על מחיר הביטוח. עם האמצעים הללו ניתן למנות את מערכת האזעקה לרכב, וכן את מנעול הנעילה להגה. עם זאת, כשמחשבים את כדאיות בדיקת המיגון לרכב והתקנת אמצעי בטיחות כדאי לקחת בחשבון את העובדות הבאות:
- הפחתת הסיכויים לגניבת הרכב: אמצעי הבטיחות אכן מפחיתים באופן משמעותי את הסיכויים לגניבת הרכב.
- התקנה של כמה אמצעים במקביל, עשויה להצר את צעדיו של הגנב. לעיתים, הימצאה של שכבת הגנה נוספת היא זאת שתמנע בסופו של דבר מהגנב לגנוב את הרכב. לרשות הגנב עומדות כמה דקות בלבד לבצע את זממו, ולכן שכבת הגנה נוספת תאריך את הזמן הנדרש לו לגנוב את הרכב ולמנוע את הגניבה.
- חישוב עלות מול תועלת: אבל הדבר החשוב ביותר שכדאי לתת עליו את הדעת הוא שאת החישוב של עלות מול תועלת צריך לעשות במונחים תקופתיים, ולא שנתיים. כשמחשבים את עלות ההתקנה של איתורן אל מול החיסכון השנתי, על פניו נראה שאולה לא מדובר בעסקה ממש טובה. ואם מוסיפים גם את עלות שירותי המוקד, זה בוודאי לא מוסיף. אבל כשמודדים את החיסכון בעלויות הביטוח בטווח של חמש שנים, החיסכון בהחלט בולט לעין.
- ככל שהרכב חדש, החיסכון גדול יותר: באופן טבעי, עלות הביטוח של רכב חדש גבוהה יותר. ולפיכך גם החיסכון בעלויות הביטוח יהיה גדול יותר אחרי התקנת אמצעי מיגון לרכב. זאת, הן בטווח של שנה והן בטווח של חמש שנים. ואולם אם גיל הרכב הוא מעל עשור, כדאי לקבל החלטה מושכלת בעניין אילו אמצעי מיגון לרכב כדאי להתקין.
מהי בדיקת מיגון, איך היא מתבצעת ועל מה היא משפיעה?
בדיקת מיגון לרכב נועדה להעניק לבעל הרכב את ההגנה המיטבית מפני פגיעה ברכב או גניבתו. בקיצור – המיגון מעניק ראש שקט לבעלי הרכב. בשנת 2023 נגנבו מעל 19,000 כלי רכב, כך שהרצון למיגון הרכב הוא בהחלט טבעי. הדבר נכון שבעתיים, אם אתם מחזיקים רכב מאחד מהדגמים החביבים על הגנבים.
אבל בדיקות המיגון נועדה גם למפות את נושא ההגנה על הרכב, בעיקר לצרכי ביטוח. בעל הרכב מצהיר על התקני המיגון שלו, או לחילופין מתקין התקנים שונים כגול איתוראן לפני רכישת ביטוח הרכב. חברת הביטוח מצידה דואגת לבדוק שההתקנים שבעל הרכב הצהיר על קיומם אכן קיימים ברכב, לצורך כך נשלח בעל הרכב יחד עם הרכב לאחד הבודקים המומחים המצויים ברשימה של חברת הביטוח. איש המקצוע בודק את קיומן של מערכות ההגנה על הרכב, ובוחן בעין מקצועית גם את התקינות שלהן. רק לאחר אישור הבודק, תאושר לבעל הרכב פוליסת הביטוח שלו. כדאי לציין שעלות הבדיקה חלה על חברת הביטוח. עוד כדאי לציין שבדיקה כזאת היא חד פעמית ולא מתבצעת בכל שנה מחדש, בעת החידוש של פוליסת הביטוח. לעיתים, הבודק מגלה גם תקלות, וניתן לתקן אותן במקום או לתקן אותן ולחזור לבדיקה נוספת.
התקנת מערכות מיגון לרכב בהחלט מהווה הוצאה משמעותית. עם זאת, מי שאמון על רכישת רכבים חדשים ויקרים לוקח כבר בחשבון את עלויות ההתקנה כחלק אינטגרלי מעלותו הסופית של הרכב. ברכבים חדשים, התקנת מערכת מיגון בהחלט משתלמת. ככל שהרכב ישן יותר, ובהנחה שלא מדובר ברכב יוקרה, כדאי לשקול ולקבל החלטה מושכלת בעניין התקנת מערכות מיגון, אם הם אינן קיימות ברכב.