ביטוח משאית – במה הוא שונה מביטוח רכב רגיל ולמה הוא כל כך חשוב?

רובנו משתמשים באמצעי תחבורה שונים ביום יום על מנת להתנייד ממקום למקום. אך עבור נהגי משאית, לא מדובר בעוד כלי רכב לצורך שימוש יום יומי, אלא בכלי עבודה של ממש המיועד עבור צרכים שונים כמו – קירור, הובלה, בנייה, גרירה, או עבודות עפר. כך שכל נזק הנגרם למשאית עשוי לפגוע בפרנסתו של הנהג ולעכב את רצף העבודה.  

כמו כן, מדובר בכלי רכב כבד ויקר הגומע מרחקים רבים בכל יום וכתוצאה מכך מועד לסיכונים רבים יותר, בין אם מדובר בשחיקה מתמשכת, בלאי, תאונות, גניבה, או פגיעה בצד ג'. בשל מאפיינים אלו, ביטוח משאית נבדל מביטוח רכב רגיל במספר פרמטרים מרכזיים ומחייב תעריף גבוה יותר לעומת ביטוחים אחרים. לצד זאת, כיסוי ביטוחי עבור משאית, עשוי להסיר מלבכם דאגות רבות במקרה של נזק ולחסוך מכם הוצאות רבות בעת הצורך. 

למה ביטוח משאית יקר יותר ביחס לרכב רגיל?

כל כלי רכב מצריך רכישת ביטוח. אך כשמדובר במשאית, יש להביא בחשבון גורמים נוספים העשויים להשפיע על עלות הביטוח הכוללת כמו – משקל המשאית וממדיה, יכולת תמרון נמוכה יותר, שהייה ממושכת על הכביש לאורך שעות רבות העשויה להגדיל את הסיכון לתאונות וצורך בתחזוקה מתמשכת. בנוסף, משאיות, בניגוד לכלי רכב רגילים, מכילות לרוב ציוד מכני מקצועי בהתאם לשימוש של כל משאית כמו -תשתית קירור, מנופים, דחפורים, רמפות, מכלי אשפה ועוד. 

כמו כן, מאחר שמדובר בכלי רכב יקר העשוי להגיע לשווי של מאות אלפי שקלים, פעמים רבות משאיות מהוות יעד מבוקש עבור גנבים. 

על סמך הנתונים הנ"ל ומאחר שמדבר ברכב ברמת סיכון גבוהה, תעריפי הביטוח של משאיות גבוהים יותר ביחס לביטוחי רכב אחרים שאינם נכללים בקטגוריה של רכבים מיוחדים ובאים לידי ביטוי בפרמיה גבוהה יותר ובשיעור השתתפות עצמית גבוה. לצד זאת, מאחר שמדובר בביטוח מורכב יחסית המכיל התייחסות לפרמטרים רבים וכולל תתי קטגוריות שונות בהתאם למשקל המשאית ואופי השימוש בה, רצוי לרכוש אותו בחברות ספציפיות המתמחות בכך, במטרה לקבל הצעת מחיר ייעודית הכוללת התייחסות מקיפה לכלל הפרמטרים הדרושים. 

ביטוח משאית

אילו סוגי ביטוח משאית יש ומה הם כוללים?

ביטוח משאית, בדומה לביטוח רכב רגיל, מכיל 3 פוליסות עיקריות המוצעות על ידי חברות הביטוח השונות – ביטוח חובה, ביטוח מקיף וביטוח צד ג'. אך ביחס לכלי רכב אחרים ,עלות הביטוח עבור משאית  ושיעור ההשתתפות העצמית הינם גבוהים יותר. כמו כן, התעריף שנקבע עבור כל פוליסה עשוי להשתנות מחברה לחברה ותלוי בגורמים רבים, כמו מחיר המשאית ומשקלה. 

ביטוח חובה למשאיות

ביטוח חובה למשאית מהווה חובה על פי חוק ומיועד לצורך כיסוי במקרה של נזקי גוף שנגרמו כתוצאה ממעורבות המשאית בתאונה כלשהי. שכן, על פי נתונים רבים, שיעור המעורבות של משאיות בתאונות דרכים גבוה יותר ביחס לרכבים אחרים.

ביטוח מקיף למשאית

ביטוח מקיף למשאית מכיל כיסוי עבור מקרים בהם נגרם נזק למשאית או לצד ג' כתוצאה מתאונת דרכים או בעקבות גורמים אחרים כמו – גניבה או נזקי מזג האויר. אמנם לא מדובר בביטוח חובה, אך לרוב רצוי לרכוש ביטוח זה בנוסף לביטוח החובה ולהימנע מההוצאות הרבות הצפויות במקרה שמתרחש נזק כלשהו. 

ביטוח צד ג' למשאית

כידוע, משאית נחשבת לרכב גדול במיוחד, כך שבמקרה של תאונה, לרוב צד ג' צפוי לספוג נזק גדול יותר. באמצעות ביטוח צד ג' תוכלו להנות מכיסוי ביטוחי עבור נזקים שנגרמו לצד ג' כתוצאה מתאונה בה הייתה מעורבת המשאית. על פניו, נראה כי אין הבדל גדול בין ביטוח צד ג' לביטוח מקיף למשאית, אך חשוב לשים לב שביטוח צד ג' מכסה רק את הנזקים עבור צד ג', בעוד שביטוח מקיף מכסה בנוסף גם את הנזקים שנגרמו למשאית עצמה.

על סמך מה נקבעת העלות של ביטוח למשאית?

כאמור, ביטוח למשאית נחשב יקר יותר ביחס לרכבים אחרים ומכיל מספר רכיבים ייחודיים.  לצד זאת, טווח המחירים עבור ביטוח למשאית הינו רחב במיוחד ונע בין 3500 ₪ לערך ועד 20,000 שקלים בממוצע, בהתאם לכמות הכיסויים המבוקשים ולפרמטרים נוספים כמו – וותק הנהיגה של הנהג, גיל הנהג, שווי המשאית, העבר התעבורתי של הנהג, שנת הייצור של המשאית, משקל המשאית, סוג היצרן ועוד. 

לרוב, ניתן להבחין בין 3 סוגים של משאיות המקוטלגות על פי גודל ומשקל – משאיות עד 10 טון, משאיות השוקלות למעלה מעשרה טון ומשאיות כבדות השוקלות למעלה מ-30 טון. כצפוי, עלות הביטוח מושפעת מגודל המשאית, כך שעלות הפוליסה עבור משאית כבדה יותר במשקל של 30 טון ומעלה, גבוהה משמעותית ביחס למשאיות בקטגוריית משקל נמוכה יותר. 

בנוסף, תעריפי הביטוח למשאית מושפעים לא מעט מאופן השימוש במשאית, בין אם מדובר במשאית קירור, משאית הובלה, משאיות המיועדות לצורך בנייה ועבודות עפר, או משאיות זבל. כך לדוגמא, הביטוח עבור משאית קירור נחשב יקר יחסית, בשל העלות הגבוהה הנדרשת לצורך תיקון תשתיות הקירור במקרה שאירע נזק משמעותי. 

בנוסף, ישנם הרחבות וכיסויים נוספים העשויים לייקר את עלות הביטוח הסופית כמו – ביטוח תכולה, הגנה משפטית וכיסוי עבור נזקים הנגרמים בעקבות רעידות אדמה. 

ביטוח משאית

מה חשוב לדעת לפני שרוכשים ביטוח למשאית?

בדקו איזו פוליסה נחוצה לכם

כפי שכבר ציינו, התעריפים עבור ביטוח למשאית מתפרשים על פני טווח רחב של מחירים ועשויים להשתנות בהתאם לכיסויים המבוקשים. לכן, לפני שרוכשים פוליסה כלשהי, חשוב לבחון מספר מאפיינים מסוימים כמו – וותק הרכב, אופן השימוש בו, שווי המשאית וכו', על מנת להחליט אם יש צורך בביטוח מקיף ובהרחבות נוספות כמו – ביטוח סחורה בהעברה, או שיש לבצע ביטוח חובה בלבד.

ערכו סקר שוק מקיף

פנו למספר חברות ביטוח וערכו סקר שוק מקיף. בעת תהליך הבדיקה חשוב שתספקו לחברת הביטוח פרטים מהימנים לגבי נהג המשאית והמשאית עצמה, על מנת לקבל הצעה רלוונטית ככל הניתן. כמו כן ,יש לברר מספר פרטים מהותיים כמו –  גובה הכיסוי, גובה ההשתתפות העצמית, העלות עבור ההרחבות והכיסויים השונים וכד'. בנוסף, יש לבדוק לעומק את טיב השירות של החברות השונות המציעות ביטוח משאית ולוודא כי הן מעניקות את הסיוע המתאים בעת הצורך.

וודאו שגם נהגי המשאית האחרים מצוידים בכיסוי הנדרש

במידה שהמשאית משמשת נהגים נוספים, חשוב לוודא כי הם מצוידים בביטוח חובה ועומדים בקריטריונים השונים הנדרשים כמו – וותק נהיגה של שנתיים לפחות במשאית.

התקנת אמצעי מיגון

מאחר שמשאית נחשבת לכלי רכב המועד לגניבות, חברות ביטוח רבות דורשות מהמבוטח להתקין אמצעי מיגון חדשניים ומשוכללים, כתנאי לרכישת כיסוי מפני גניבות.

לסיכום

ביטוח משאית אמנם נחשב יקר יותר ביחס לביטוחי רכב אחרים, אך בעת הצורך הוא עשוי לחסוך לכם לא מעט בירוקרטיות והוצאות רבות. כמו כן, עלות הביטוח עשויה להשתנות על סמך פרמטרים שונים, בהתאם לצרכי הנהג, גודל המשאית ואופן השימוש בה. לצד זאת, על מנת להוזיל עלויות ולקבל את ההצעה הרלוונטית ביותר, חשוב להבין אילו כיסויים נדרשים לכם  ולבצע במקביל סקר שוק מקיף ומעמיק.

על הכותב

צחי גולן מנחם

צחי גולן מנחם

סוכן ביטוח כבר למעלה מ10 שנים, עבדתי בחברת הראל ובסוכנויות פרטיות. תעודת מתכנן פיננסי ובעל תואר שני במנהל עסקים.