יש יותר משני צדדים למטבע?
הביטוח המקיף מכסה גם נזקים שאירעו לבעל הרכב המבוטח, וגם נזקים שנגרמו לצד שלישי. מה זה צד שלישי? צד שלישי הוא הגדרה לאדם שלא חתום עם הסכם התקשרות כלשהו מול חברת הביטוח. כלומר, אין לו קשר לשני הצדדים והוא בעצם צד שלישי לעניין. זה יכול להיות הולך רגל, רוכב אופניים או נוהג ברכב שנפגע בהתנגשות עם הרכב המבוטח, זה יכול להיות גם כל אדם שנמצא ברכב בעת התאונה, מלבד בעל הבית.
את גובה התשלום על הביטוח המקיף קובעת כל חברה לעצמה על פי פרמטרים שונים, של גיל הנהג, עבר ביטוחי, ופרמטרים נוספים. הביטוח אינו חובה אך מדובר בביטוח משתלם במיוחד, לאור ריבוי התאונות בארץ.
ומדוע בכל זאת לא כולם עושים ביטוח מקיף?
לשאלה זו יש כמה תשובות. יש כאלו המעוניינים לחסוך בהוצאה זו, בטענה שכל עוד הרכב נוסע הוא טוב עבורם, ז"א 'אפשר לחיות' עם שריטה פה ושם, או קמט בשלדת הרכב, ולכן אם ממילא אינם מעוניינים לתקן את רוב הנזקים, חבל להם לשלם סכום שהם גם כך לא היו מוציאים. טענה זו צודקת במידה מסוימת אך יש בה גם בעייתיות מסוימת שלא נתנו עליה את הדעת. והיא – הרי ברוב המקרים יש גם צד נוסף בתמונה/ בתאונה. אם פגעתם ברכב הוא לא יוותר אף על השריטה הקלה ביותר. שאלו את אלו שיש להם ניסיון בעניין.
מקרה נוסף המונעת את בעל הרכב מלבטח את הרכב בביטוח מקיף. ויותר נכון, במקרה זה לא ניתן בכלל לעשות ביטוח מקיף. המקרה המדובר הוא לגבי רכב שגילו מעל 12 שנה, שחברות הביטוח אינן מסכימות כלל לבטח רכב שכזה, ובכלל גם עד להגעת הרכב לגיל זה, כמה שהרכב יותר ישן החברה תעלה את עלות הפרמיה.
בדיוק בשביל שני בעיות אלו, נולד מוצר מדויק, הפותר את העניין, המוצר הוא – ביטוח צד שלישי – ברעיון הוא בנוי על עיקרון זהה של הביטוח המקיף, אך הוא מוציא את בעל הרכב מהתמונה, ורק במקרה של נזק לצד שלישי ניתן לתבוע את חברת הביטוח. כל מה שנאמר בביטוח מקיף קיים גם כאן, הן לגבי הנזקים שהפוליסה מכסה והן לגבי השתתפות עצמית. אך נדגיש שוב, כי לא הביטוח המקיף ולא ביטוח צד ג' הם חובה. רק מה שמכונה 'ביטוח חובה' שמפצה מקרה של נזקי גוף ואובדן כושר השתכרות וכדו' – רק הוא חובה.
שתמיד תסתכלו על הצד החיובי… כך תנהגו גם בצורה זהירה…